Monday, 22. July 2019
 
   
 

 

 

Vydarená opekačka

 

Perfektné barbecue

Rozdúchava plamene  a otvára grilovaciu sezónu 20088

 

 

 

 

 




DREVENÉ UHLIE ALEBO PLYNOVÝ GRIL?

 

To je prvá otázka, ktorú by ste si mali položiť. Ste presvedčený, že nič nemá lepšiu chuť a vôňu ako jedlo grilované na drevenom uhlí? Vychutnávate si v radostnom očakávaní príležitosť založiť oheň a udržiavať uhlíky žeravé? Alebo chcete mať stlačením gombíka pripravený perfektný oheň? 

Či už ste fanúšikom dreveného uhlia alebo plynového grilu, môžete sa tešiť. Test chuti totiž dokázal, že dnes už v tom nie je žiadny rozdiel. Ide len o vašu osobnú voľbu.






AKÝ JE ROZDIEL MEDZI PRIAMYM A NEPRIAMYM GRILOVANÍM?

 

Pri priamej metóde grilovania sa jedlo griluje presne nad zdrojom tepla. Pri nepriamej je zdroj tepla umiestnený na bokoch.  Všetky druhy mäsa, ktoré krájame na plátky – ako filé, steak, kotleta či klobása – grilujeme priamou metódou. Jedlo, ktoré sa varí dlhšie a pri nižších teplotách, napríklad celé kura či jednotlivé časti hydiny, by sa mali grilovať nepriamo.

 

AKÝ GRILOVACÍ ROŠT JE LEPŠÍ?

Zliatinový rošt dodá jedlu výraznejší mriežkový vzor, dlhšie udržuje teplo, a tým umožňuje grilovanie pri nižších teplotách. Má aj dhšiu záruku, potrebuje však viac starostlivosti. Porcelánom emailované grilovacie rošty sú trvácne, jedlu dodávajú široký mriežkový vzor a potrebujú menej starostlivosti.





Nechajte sa zviesť jeho dokonalou technikou

KEDY MÁM GRILOVAŤ S VEKOM A KEDY BEZ VEKA?

 

Ak gril prikryjete vekom, vyhnete sa vzbĺknutiu plameňa a vzduch môže kontrolovane prichádzať cez ventily - to platí pre plynové grily i grily na drevené uhlie. Keď chcete drevené uhlie po grilovaní zadusiť, jednoducho gril prikryte vekom a zavrite aj ventily. Ak necháte veko na grile počas celej doby grilovania, jedlo bude rýchlejšie hotové a zachová sa jeho prirodzená chuť.

 

AKO SPOZNÁM, ŽE JE JEDLO HOTOVÉ?

 

To je celkom jednoduché. Pri veľkých kusoch mäsa sa riaďte špeciálnym teplomerom na mäso a ak pečiete hydinu vcelku, dbajte na to, aby sa dala kosť oddeliť od mäsa. Plátky mäsa, ktoré sa môžu otočiť len raz, sú hotové, keď z pórov vyteká číra šťava. Okrem toho: Aby ste sa dozvedeli viac o presnej dobe grilovanie, pozrite sa aj do návodu na použitia a do receptov.

 

AKO SA PODARÍ ZELENINA NA GRILE? MUSÍM JU PREDTÝM, NEŽ JU DÁM NA GRIL, DOPREDU UVARIŤ?

 

Zeleninu môžete pripraviť dvoma spôsobmi: zabalenú v hliníkovej fólii, alebo priamo na grile. Na malú, nepravidelne nakrájanú zeleninu použite alobal. Vytvarujte z neho misku, do ktorej prípadne môžete pridať lyžicu vody, maslo alebo margarín, soľ a korenie, aby ste zintentívnili chuť zeleniny. Konce pevne uzatvorte a nechajte len malý otvor, aby mohla para unikať. Po grilovaní buďte pri otváraní fólie opatrní – ľahko sa môžete popáliť! Veľkú zeleninu môžete položiť priamo na grilovací rošt. Pridajte len trochu oleja, soli a korenia. Rajčiny horizontálne prekrojte na polovicu, cuketu, baklažán a papriku prekrojte pozdĺžne.