Saturday, 23. February 2019
 
   
 

H.O.M.i.E. prináša jedlá, ktoré v chladných dňoch rozpália všetky pôžitkárske jazýčky



Ingrediencie pre 4 osoby:


ca. 120 g jelenieho chrbta bez kosti na osobu, 200 g očistených shiitake húb (štvrtených), 100 g očistených enoki húb, 3 struky nadrobno nakrájaného cesnaku, olivový olej Hubový vývar: 50 ml saké (japonského ryžového vína), 30 ml olivového oleja, soľ, čierne korenie, shichimi togarashi (japonské čili korenie), šťava z jednej limetky, 2 PL sójovej omáčky
Omáčka: 1 veľká červená čili paprička, 2 červené cibule, pór


Príprava:
Jelení chrbát okoreníme a opečieme na olivovom oleji. Huby a cesnak s 2/3 hubového vývaru zmiešame v kovovej miske a spolu s jelením chrbtom dáme do rúry vyhriatej na 200 °C na 8 minút. Zatiaľ nakrájame na malé kocky čili a cibuľu a zalejeme ich 1/3 hubového vývaru. Opečené huby naservírujeme na hlboký tanier, na ne položíme jelení chrbát (môžeme posypať morskou soľou Fleur de Sel) a dozdobíme čili omáčkou.



Suroviny pre 3-4 osoby:

2 kačacie prsia, 7 g červenej karí pasty, 5 g nadrobno nasekaného cesnaku, 15 g šalotiek, 2 steblá citrónovej trávy, 2 PL mletej sladkej papriky, rastlinný olej, 150 ml kokosového mlieka, 100 ml hydinového vývaru, 50 ml thajskej rybacej omáčky, 3 limetky, 20 g palmového cukru, 5 limetkových listov, 20 lístkov thajskej bazalky, zelenina podľa chuti: pozdĺžne nakrájaná mrkva, polená thajská špargľa, baklažán nakrájaný na plátky, polený pošvovec čiernovláknitý, polené bambusové výhonky alebo mini kukurica, polené cherry paradajky, bambusové klíčky (predvarené v pare), 10 polených liči alebo 1⁄4 nakrájaného ananásu, soľ, čierne korenie, čili vlákna. 


Príprava:

Kačacie prsia osolíme, okoreníme, sprudka opečieme na strane kože a povaríme v pare. Karí pastu, cesnakové struky, šalotky a citrónovú trávu orestujeme na oleji, pridáme mletú papriku, krátko restujeme, zahasíme kokosovým mliekom a hydinovým vývarom a prudko varíme na silnom ohni. Dochutíme rybacou omáčkou, šťavou z limetky, palmovým cukrom a listami z limetky. Pridáme thajskú bazalku a povaríme na slabom ohni. Opäť dochutíme rybacou omáčkou, cukrom
a šťavou z limetky, pridáme zeleninu a ovocie a zohrejeme. Kačacie prsia nakrájame na plátky a pridáme na tanier ku karí paste. Ozdobíme čili vláknami a thajskou bazalkou.


Ingrediencie pre 4 osoby:

10 chvostov z morského raka, 100 g zeleru, 100 g petržlenu, 100 g cibule, 1 ČL paradajkového pretlaku, 80 g kakaového prášku, trochu brandy, 750 ml vína „Hermitage“, 125 ml smotany, 1 pór


Príprava:
Morské raky rozpolíme a opečieme na strane rezu. Pridáme zeler, petržlen, cibuľu, paradajkový pretlak a poprášime kakaovým práškom. Zahasíme brandy, necháme krátko zahriať, zapálime a zalejeme vínom „Hermitage“. Privedieme do varu, prepasírujeme a ak treba, zahustíme. Do hotovej teplej omáčky ponoríme račie chvosty, aby nevychladli. Pór a petržlen nakrájame na kosoštvorce, sparíme, zalejeme smotanou a krúživými pohybmi panvice premiešame. Dochutíme a rozvrhneme po tanieri, navrch položíme račie chvosty a prelejeme omáčkou.