Saturday, 23. February 2019
 
   
 



1) Ako odstránim sekundové lepidlo z prstov A textílií?

2) Je červené víno skutočne liek?

 

 






Ako odstránim sekundové lepidlo z prstov a textílií?

V ideálnom prípade pomocou druhej, nepolepenej ruky. Na rozlepenie prstov budete potrebovať aj ďalšie veci: rastlinný olej, vodu a mydlo. A nanajvýš desať minút času. Veľmi dôležité je aj to, aby ste hneď neprepadli panike a netrhali od seba postihnuté miesta nasilu. Radšej si nahrejte rastlinný olej, naneste ho
na celú plochu a nechajte pár minút pôsobiť. Potom lepidlo od kraja opatrne a zľahka stiahnite – tento proces niekoľkokrát zopakujte. Na záver pokožku ešte raz poriadne umyte mydlom a vodou. Pokožku polepenú sekundovým lepidlom môžete vyčistiť aj acetónom, ktorý obsahuje bežne dostupný odlakovač na nechty. Stačí, ak si zoberiete trochu vaty, namočíte ju do odlakovača a ošetríte ním polepenú pokožku. Pozor na otvorené miesta a neúplne zahojené rany. Acetón je agresívny a dráždi pokožku. Po procedúre určite nezabudnite ošetrované miesto dobre nakrémovať. V prípade druhej kože – teda textílií – je postup iný. Sekundové lepidlo reaguje na teplo, preto takto znečistenú textíliu namočte do vody, ktorá má minimálne 60 stupňov. Sekundové lepidlo by sa malo postupne uvoľňovať a nakoniec úplne odstrániť. Škodí mu však aj chlad. Znečistený kus oblečenia môžete preto strčiť do mrazničky a počkať, kým úplne zmrzne. V ideálnom prípade sa zmrznuté sekundové lepidlo odlepí z textílie samo. Ak nie, dá sa jednoducho zoškrabať.





Je červené víno skutočne liek?


Goethe vraj každý večer vypil jednu fľašu, Charles Bukowski si k nej doprial ešte dve fľaše bourbonu. Aj tak sa na tomto mieste radšej začítajme do lekárskeho románu, kde sa dozvieme naozaj potešujúce veci. Z mnohých štúdií totiž vyplýva, že mierny konzum červeného vína má zdraviu prospešné účinky, a to najmä v súvislosti so srdcovým infarktom a mozgovou príhodou – hoci stále chýba klinický dôkaz. Argument, ktorý hovorí v prospech pozitívneho účinku: červené víno lisované aj so šupkou neutralizuje voľné radikály, čím predchádza cievnym ochoreniam, akým je napríklad kôrnatenie tepien. Môže za to najmä obsahová látka fenol, produkt látkovej premeny zložený zo sacharidov, tukov a aminokyselín. Prospešná je aj účinná látka resveratrol, ktorej sa prisudzuje preventívny účinok proti rakovine pŕs a srdcovým ochoreniam. Správne dávkovaný dúšok červeného vína sa pozitívne odráža aj na hladine cholesterolu v krvi: červené vína dvíhajú takzvaný HDL („dobrý“ ju do odlakovača a ošetríte ním polepenú pokožku. Pozor na otvorené miesta a neúplne zahojené rany. Acetón je agresívny a dráždi pokožku. Po procedúre určite nezabudnite ošetrované miesto dobre nakrémovať. V prípade druhej kože – teda textílií – je postup iný. Sekundové lepidlo reaguje na teplo, preto takto znečistenú textíliu namočte do vody, ktorá má minimálne 60 stupňov. Sekundové lepidlo by sa malo postupne uvoľňovať a nakoniec úplne odstrániť. Škodí mu však aj chlad. Znečistený kus oblečenia môžete preto strčiť do mrazničky a počkať, kým úplne zmrzne. V ideálnom prípade sa zmrznuté sekundové lepidlo odlepí z textílie samo. Ak nie, dá sa jednoducho zoškrabať.
cholesterol a zároveň redukujú škodlivý LDL cholesterol. Červené víno taktiež znižuje zrážanlivosť krvi, a tým aj riziko upchania ciev. Nečudo, že vedci tak radi odkazujú na „francúzsky paradox“: na Francúzov, ktorí si vychutnávajú tučnú regionálnu stravu, pravidelne pijú červené víno, a aj tak netrpia často srdcovo-cievnymi ochoreniami. Napriek tomu predpisuje Dr. Help tento recept s malou poznámkou.

Nie všetky vína totiž majú rovnako pozitívny účinok. Za efektívne sa považujú tmavé červené vína, najmä odroda tannat, ktorá sa spracováva tradičným spôsobom na juhozápade Francúzska a na Sardínii. Tradičný spôsob v tomto prípade znamená niekoľkotýždňové lisovanie, nie dnes zaužívanú jednotýždňovú fermentáciu. Dobré správy máme však aj pre abstinentov. Resveratrol a procyanidin obsahuje aj červená hroznová šťava, i keď v menšom množstve ako červené víno. Nachádzajú sa aj v malinách, moruši a arašidoch.