Saturday, 23. February 2019
 
   
 


Existujú otázky, ktoré si vyžadujú profesionálne odpovede. H.O.M.i.E. vám dobrou radou uľahčí život v domácnosti, nech už ide o problémy kozmetické alebo bytové


Mokro, zima a posypová soľ – neúprosná zima dolieha aj na naše topánky. Prvá pomoc a pravidelná starostlivosť sa rozumejú samy osebe. Tým však nemyslíme trvalé parkovisko na radiátore, nakoľko vysoká teplota škodí nielen topánkam, ale aj materiálu.

Takto často unikajú látky, ktoré sú pre životnosť topánok nevyhnutné, napríklad zmäkčovadlá. A kožené topánky popraskajú. Na topánkach z iných materiálov, ktoré sa silnou teplotou rozlične rozťahujú a deformujú, môžu povoliť podošvy. Radšej topánky vypchajte novinovým papierom a majte trpezlivosť. Týmto totiž zimný servis obuvi často ani zďaleka nekončí. Môžu sa objaviť aj ďalšie viditeľné kazy: škvrny od snehu! V ideálnom prípade ich odstránite destilovanou vodou a handrou a následne bežným ošetrovacím prostriedkom.

Ako alternatívu môžete použiť aj vlažnú vodu s pridaním octu alebo otvoriť chladničku a siahnuť do zásuvky na zeleninu: postihnuté miesto môžete vykefovať aj polovicou citróna, rozrezanou cibuľou či kúskom zemiaka. Chvíľu nechajte pôsobiť, a potom zotrite navlhčenou handrou. Proti škvrnám od snehu však pomôže aj prevencia: impregnácia a pravidelné ošetrovanie voskom. Vosk je klasika medzi ošetrovacími prostriedkami – na zaúčinkovanie však potrebuje dlhší čas ako krémy na topánky. Mimochodom, krémy: Krajší lesk docielite vtedy, keď doň primiešate pár kvapiek kávy.








Na tekuté mydlo sa názory vždy rôznili. Ale aj presvedčení tradicionalisti musia uznať, že používanie tekutého mydla je nanajvýš praktické. Stlačiť, umyť, hotovo. Žiadne prekĺzanie pomedzi prsty ani neustále padanie šmykľavého mydla v sprche na zem. Žiadne mydlové stopy v držiaku. Tekuté mydlo je aj hygienické, nepoškvrnené baktériami predchádzajúceho používateľa. Načo teda používať kusové mydlo?

Tak na začiatok: Je lacnejšie, vydrží celé týždne, často stojí menej ako jedno euro. A „gurmánske mydlá“ z čistého olivového oleja, ako napríklad slávne Savon de Marseille alebo turecké prírodné mydlá, sa predávajú iba ako kusový tovar. Nádherne mäkká pena, akou tieto produkty rozmaznávajú, a jemná bylinková či kvetová vôňa dávajú tušiť: konzervačné prostriedky, vďaka ktorým zostávajú tekuté mydlá tekutými, v kusovom mydle nenájdete. Pevné mydlá sú však čistejšie aj z iných dôvodov.

Jednoduchšie balenie z papiera, zatiaľ čo umelohmotné dávkovače najmä lacnejších tekutých mydiel nie sú doplniteľné jednorazové produkty. Výsledkom je plastový odpad. Podobne nesympatické je správanie konzumentov, s ktorým kalkulujú výrobcovia tekutých mydiel tak, že použijú viac mydla, ako je nutné. Viacnásobné stlačenie, hoci je množstvo dostatočné, je rovnako známe ako psychologicky pochopiteľné.

Čím väčšie množstvo, tým s ním pohodlnejšie zaobchádzame a tým viac chémie sa dostane do odpadovej vody. Zbytočná nadmerná spotreba pripomína do istej miery princíp regálov v supermarkete. Určite nie je tekuté mydlo ako tekuté mydlo. Dôležité je používať ekologické, doplniteľné varianty.







Je to mrzuté, ale nie beznádejné. Najprv štandardný trik, ktorý pozná asi každý. Ak sa cesto lepí na valček, poprášte ho múkou.

Zdá sa to celkom jednoduché. Nevýhodu múky však veľa ľudí nepozná. Múkou poprášené cesto sa rýchlo vysušuje a drobí. Siahnime teda radšej po profesionálnych trikoch. Medzi cesto a valček dajte potravinovú fóliu a nemusíte používať múku. Iný, trochu zvláštny, ale účinný trik: Navlečte na valček (čistú!) nylonovú pančuchu a opatrne a bez starostí cesto povaľkajte.