Saturday, 23. February 2019
 
   
 

 

 

Foto: Ludger Paffrath


 

 



Interiéru kraľuje maximálna harmónia




Architekti dbali na vzájomný súlad jednotlivých predmetov. Spolu vytvárajú dokonalý celok.




Keď vstúpi Paul van den Berg na balkón pred svojou kanceláriou na hornom poschodí, môže si užiť 30 metrovú dĺžku svojho domu aj zvonka.




Lounge je vybavená päťmiestnou a trojmiestnou sedačkou „Axel“, otočnými kreslami „Turner“ a loptou na sedenie „Playtime“ od Montisu, a nechýba ani bakelitový stôl od Top-Moutona. Celé zariadenie je zamerané na pohodlie




Snehobiela vila pokľudne, s rozvahou zasahuje do krajiny.


Architekt dostal zadanie: „Náš dom má byť strohý, ale nesmie pôsobiť chladne.“ Ako sa to dá spolu skombinovať, vidno na Ville de Antwerpen. Ešte nikdy nebola prísnosť taká vlúdna.

 

 



 

S  ťahovanie bez stresov, pri ktorom si jednoducho zbalíte jeden kufor, nastúpite do auta a idete smerom k novej adrese a tam sa zasa vybalíte, sa stane najneskôr v momente odchodu zo života v spoločne prenajatom byte nepravdepodobným. Určite je tento spôsob sťahovania nemysliteľný pre manželský pár, ktorý už má odrastené deti a za sebou striebornú svadbu. Alebo že by predsa len?
Kto navštívi Anitu a Paula van den Bergovcov v ich novom dome pri Antwerpách, si však vypočuje inú historku. Kupcom ich pôvodného domu sa štýl zariadenia týchto Holanďanov tak zapáčil, že ho kúpili „all inclusive“ – od pohovky až po rohožku v kúpeľni.

 


Číslo s novým bývaním majú van den Bergovci nacvičené už zo svojho starého domu. Pán domu si ako konateľ holandského výrobcu  nábytku Montis nenechá ujsť príležitosť otestovať novú kolekciu vo vlastných štyroch stenách, už v minulých rokoch zažíval za normálnych okolností neuveriteľnú rotáciu nábytku vo vlastnej obývačke. Pri všetkom zvyku na zmeny: v novom dome je všetko iné – predovšetkým dom samotný. Rez už ani nemohol byť ostrejší. V porovnaní so starým domom, ktorý bol postavený v štýle anglického vidieckeho domu, pôsobí nový objekt ako hypermoderný geometrický modul, ktorý niekto nainštaloval do belgickej prírody. „Splnili sme si náš životný sen a postavili sme si dom presne podľa našich predstáv a názorov,“ hovorí Paul van den Berg.  A kvôli splneniu spoločného sna sa dokonca presťahovali do inej krajiny. V Holandsku by sa ich dom nedal kvôli rigoróznym stavebným predpisom v tejto podobe vôbec realizovať.

 

 

 





Ich vízia bola otvorená stavba so strohými modernými formami. Svoje predstavy vysvetlili van den Bergovci architektovi Dirkovi Heveraetovi z kancelárie Vlassak-Verhulst a bytovému architektovi Fransovi van Houtenovi z Top-Mouton za pomoci obrázkov. Tak sa im podarilo sprostredkovať realizačnému tímu konkrétnu predstavu projektovania. „V tomto trojuholníku bolo veľa vzájomného rešpektu a jednotný duch. Nemali sme síce vždy rovnaké predstavy, ale prekladateľská práca a diskusie boli pre stavbu esenciálne,“ spomína van den Berg. Výsledok nemá veľa spoločného so žiadnym z domov z obrázkov, ale je to úplne samostatný objekt.
Pravouhlá budova má rozmery 14 krát 30 metrov. Zastrešená veranda, ktorej strecha je zároveň dlhým balkónom, je chránená tak dokonale, že tento vonkajší priestor sa dá aj v daždivom počasí alebo za silného slnka využívať ako rozšírenie obytného priestoru. Harmonické prepojenie vonkajších a vnútorných priestorov ležalo van den Bergovcom na srdci. Veľkorysé sklenené plochy nechávajú vojsť do obytného priestoru prírodu. Pozemok o veľkosti 7 000 metrov štvorcových sa tak opticky využíva v celej svojej kráse. Záhrada geometrických tvarov chráni obyvateľov od neželaných pohľadov.

 

 

 

„Keď otvoríte na hornom poschodí dvere, máte výhľad dlhý 30 metrov,“ hovorí nadšene Paul van den Berg o dlhých výhľadoch, ktoré dom ponúka nielen smerom von, ale aj v obytnom priestore. Zvlášť v chodbách pozdĺž fasád vpredu a vzadu je dĺžka tejto presvetlenej stavby citeľná. Medzi týmito únikovými cestami sú nainštalované kulisy. Tak nazývajú obyvatelia jednotlivé obytné priestory. Stena na spodnom poschodí delí vstupnú kulisu od jedálenskej, ďalšia zase jedálenskú časť od kuchyne. Napriek tomu je všetko prepojené cez vonkajšie chodby. Ak niekoho z nich otvorené bývanie unaví, dajú sa kulisy na mieru prestaviť na uzavreté priestory. Ale to van den Bergovcom zatiaľ ešte nenapadlo.

 

 

 

 

 

Text Sandra Piske  Fotos  Ludger Paffrath